sr | en                  
   
 
 

KONKURS

 

Međunarodna letnja akademija (Bez)granični identiteti

UKLJUČI SE! UČESTVUJ! DOPRINESI!

UKLJUČI SE! _ Postani deo tima koji će pokušati da odgovori na važna pitanja vezana za procese formiranja savremenog identiteta Srbije, uloge različitih aktera u njegovom komuniciranju i ponudi rešenja za aktivnije uključivanje predstavnika dijaspore u afirmaciju Srbije na međunarodnoj sceni.

UČESTVUJ! _ Pozvani su svi koji smatraju da svojom motivisanošću, stručnošću i kreativnošću mogu doprineti traganju Srbije za kvalitetnim načinima predstavljanja i komuniciranja svog/svojih identiteta i nastojanjima da identifikuje mogućnosti za uključivanje u svoju promociju svih onih koje za njenu kulturu vezuje osećaj poštovanja i pripadnosti.

DOPRINESI! _ Budi onaj/ona koji/a će doprineti afirmaciji Srbije i promeni negativne reputacije na međunarodnoj sceni, kao i približavanju njenog savremenog identiteta nastajućem evropskom identitetu.

Sadržaj _ multidisciplinarna platforma koja će pružiti teorijska i praktična znanja na temu identiteta jedne zemlje, njegovog komuniciranja u okviru i izvan njenih granica i podstaći razmišljanje i preispitivanje o procesima formiranja i prezentacije savremenog identiteta Srbije i ulozi različitih društvenih aktera u njima. Akademija će okupiti određen broj mladih stručnjaka (diplomci ili studenti završnih godina) u oblastima društvenih nauka iz zemlje i inostranstva, koji će kroz razmenu iskustava, percepcija i razmišljanja, kao i aktivno upoznavanje sa savremenom kulturnom scenom Srbije, moći da formulišu konkretne preporuke za formiranje i komuniciranje savremenog identiteta Srbije.

Specifičnost projekta ogleda se u činjenici da je akademija fokusirana na dijasporu, kao socio-demografsku kategoriju koja u velikoj meri utiče na sliku zemlje viđenu spolja. Zbog toga je jedan od njenih osnovnih ciljeva da omogući identifikovanje načina za aktivno uključivanje predstavnika dijaspore u procese formiranja i prezentacije savremenog identiteta matične zemlje.

Više o akademiji (Bez)granični identiteti i o projektu SERBIE MOBILE _ Između dva stajališta možete pročitati na stranici posvećenoj projektu.

Ključne teme _
 • Istorija i prošlost kao osnovni generatori savremenog identiteta/brenda Srbije
 • Politike i mehanizmi socio-kulturne integracije imigranata u zemljama sa dugom istorijom imigracije
 • Identitet i komunikacija
 • Kreativne industrije i redefinisanje kulturnog identiteta
 • PR i ostale discipline marketinga u funkciji promene negativne slike i izgradnje pozitivnog jedinstvenog koncepta/brenda Srbije
 • Virtuelni prostori i kanali komunikacije na internetu (blogovi, forumi, veb sajtovi...) kao podsticaj i prostor za komuniciranje identiteta zemlje

Predavači/ce _ eminentni teoretičari u oblastima identiteta, komunikacije, medija i marketinga, predstavnici evropskih institucija u Srbiji, priznati eksperti, marketinški stručnjaci, mladi uspešni ljudi iz dijaspore, umetnici, kulturni radnici i mnogobrojni ugledni/e pojedinci/ke.
Akademija će trajati sedam dana i osim predavanja i radionica, ponudiće polaznicima programske ekskurzije i otkrivanje savremenog života Beograda.

Radni jezik _ engleski i srpski, uz obezbeđen prevod.

Učesnici/e _ mladi profesionalci u oblastima društvenih nauka, marketinga i ekonomije iz zemlje i inostranstva. Od posebnog značaja je uključivanje što većeg broja mladih predstavnika/ca srpske dijaspore.

Mesto i vreme održavanja _ Beograd, 25-31. avgust 2008. godine

Način prijave i uslovi ucešća _ Slanjem popunjenogformulara, zajedno sa motivacionim pismom na sledeću e-mail adresu info@kulturklammer.org, ulazite u izbor polaznika. Selekcija učesnika/ca će se vršiti na osnovu prijavnog formulara i motivacionog pisma, dok će se kao osnovni kriterijum uzeti u obzir profesionalni profil i iskustvo, kao ii razlozi zbog kojih želite da učestvujete u akademiji.

Preuzmite priijavni formular

Rok za prijavljivanje _ 30. maj 2008. godine.

Kotizacija _ Cena kotizacije za sve polaznike je 25 evra (2000 dinara). Za polaznike koji će koristiti usluge smeštaja i ishrane potrebno je platiti dodatnih 85 evra (ukupna cena kotizacije 110 evra).

Ukupan broj polaznika _ do 30

Organizator: KULTURKLAMMER - Centar za kulturne interakcije

Pokrovitelj: Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije

Generalni sponzor: ERSTE Bank a.d. Novi Sad

Projekat podržavaju Austrijski kulturni forum Beograd i Francuski kulturni centar u Beogradu

Šta dobijate učešćem u međunarodnoj letnjoj akademiji (Bez)granični identiteti?

 • Nedelju dana intenzivnog rada, aktivnosti i druženja, kvalitetnih stručnih predavanja, tematskih radionica i konsultacija sa priznatim stručnjacima (vreme rada: 9-12h i 14-17h);
 • Mogućnost da učestvujete i doprinesete kreiranju strategija delovanja državnih instucija Republike Srbije u procesima formiranja, komuniciranja i usklađivanja njenog identiteta s nastajućim evropskim identitetom;
 • Mogućnost da doprinesete pronalaženju rešenja i identifikovanju mehanizama za socio-kulturnu integraciju migranata i predstavnika/ca dijaspore;
 • Upoznavanje s važnim kulturnim i umetničkim izvorima savremenog Beograda i Srbije;
 • Slobodan ulaz u muzeje, biblioteke i arhive Beograda;
 • Stručno vođenje kroz, nad i pod Beogradom;
 • Jednodnevnu ekskurziju van Beograda;
 • Nedelju dana kompletno pokrivenog smeštaja i ishrane u dvokrevetnim sobama u centru grada (troškovi uračunati u kotizaciju; dodatno plaćanje za jednokrevetnu sobu).

Ponekad se čini da su autobusi između dva odredišta

jedina stvarnost i sigurna teritorija za ispoljavanja identiteta pripadnika dijaspore.