sr | en                  
   
 
 

STARI MLIN

 
- Mlin koji je još uvek jedan deo radio kada se ja sećam. Pa kupim džak brašna 25 kilograma, cele zime imam brašno. Tad je još jedan deo mlina radio, a eto vidite šta se sada radi, ovaj hotel.
- Porušili su sve.
- Srušeno je do kraja, ali koriste tu istu ciglu za gradnju, samo spoljašnost mora da bude ista jer je to zaštićeno.
- Porušili su sve a sada kao hoće da zadrže stari izgled.
- Mora da se zadrži, tako su napravili ugovor.
- Tu se pojavio vlasnik iz Amerike, neki naslednici. Još pre nekoliko godina je trebalo tu nešto zidati i vlasnik nije dozvolio dok se taj imovinsko-pravni odnos nije sredio, jer su nešto njemu platili. Tek prošle godine je to počelo da se radi, inače nekoliko godina je to stajalo dok se nije sredilo, ali ne znam.
-To je prvi akcionarski mlin i jedini. I uopšte taj kraj, bio je fabrički kraj krajem 19. veka i početkom 20. veka.  Tu su bile razne fabrike i posle je I svetski rat uništio i “Monopol” i fabriku žica. Inače tu je bila i čuvena gvožđara „Gođevac“.
- I mogu da kažem taj deo tu, oko Mostara, taj ćošak, u njemu su mnoge sekvence u filmovima snimljene, u starim našim partizanskim filmovima, na primer kao bombardovanje. Ja mislim bar jedno deset filmova je rađeno tu pored Mlina, iza Mlina.
- Pa svi tu stanari gledaju. Sećam se ovaj, ne mogu da se setim kako su se zvali filmovi, ali se sećam glumca Šovagovića, hrvatskog glumca, odličan glumac je bio Fabian.
- Inače taj kraj nije bio Mostar. To je bilo Đurđevo brdo, taj kraj se zvao Đurđevo brdo.


http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:428659-Nice-hotel-kod-starog-mlina