sr | en                  
   
 
 

NEDELJA ZA SEĆANJE

 
NEDELJA ZA SEĆANJE

Projekat ispituje uticaj koji se negovanjem kulture sećanja i komuniciranjem sećanja u javnoj sferi imože ostvariti na povezivanje i angažovanje pojedinaca i grupa unutar zajednice.

U fokusu projekta je Vračar, kao jedna od beogradskih opština koja je, uprkos prisutnim promenama, koje se delimično mogu okarakterisati i kao negativne posledice nekontrolisanog i neplanskog procesa društveno-ekonomske tranzicije, uspela da sačuva svojstvene forme života u zajednici i prostorno-arhitektonske celine i kvartove koji odišu specifičnom atmosferom kojoj u velikoj meri doprinose istorije i sećanja njihovih stanovnika. Pored toga, analiza i utvrđivanje uticaja različitih politika i praksi sećanja na urbani razvoj Vračara ima značaj i za širi kontekst Beograda, te se u okviru projekta ova gradska opština tretira kao studija slučaja, odnosno ceo projekat predstavlja pilot-verziju jedne šire i sveobuhvatnije celine u okviru koje bi se sećanjem zajednice bavilo na nivou grada. 

Projekat podrazumeva rad sa lokalnom zajednicom Vračara (stariji građani i mladi) koji je usmeren na podsticanje povezivanja i zajedničkog delovanja građana u oblikovanju i razvoju svog okruženja. Rad sa zajednicom realizovan je kroz višednevni participativni i međugeneracijski  program  koji je obuhvatio diskusione i kreativne radionice i javno predstavljanje rezultata radionica.  

Osnovni cilj projekta je pružanje doprinosa jačanju kulture sećanja u lokalnoj zajednici Vračara kao podsticaj  građanima za aktivnije učešće u razvoju zajednice i građenje odgovornog odnosa prema njenoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Kao jedna od glavnih projektnih aktivnosti, u periodu od 13. do 15. decembra 2012. održana je radionica Dani za sećanje.

Radionica je namenjena starijim gradjanima i mladima koji žive ili su nekada živeli na opštini Vračar ili na teritoriji opštine provode značajan deo svog vremena, kao i onima koji iz nekog drugog razloga osećaju pripadnost zajednici Vračara.

Radionica je obuhvatila:

1. Razgovore u grupi, diskusije i individualne intervjue u cilju prikupljanja i beleženje usmenih istorija, ličnih i kolektivnog sećanja vezanih za život na Vračaru;
2. Razmenu i sakupljanje predmeta iz ličnih/porodičnih arhiva građana (fotografije, članci iz novina, knjige, pisama i razglednice i drugi predmeti koji beleže sećanje zajednice);
3. Kreativan praktičan rad na digitalizaciji i predstavljanju prikupljenog i zabeleženog audio, foto i video materijala;
4. Javnu prezentaciju rezultata radionice - Predstavljanje artefakata koji su prikupljeni i nastali kao rezultat radionice, a koji su publikovani u vidu interaktivne digitalne Mape sećanja Vračaraca i štampanih razglednica.

U radionici su učestvovali građani i građanke okupljeni oko Udruženja penzionera Vračara: Slobodan Rebić, Divna Ljubinković, Nada Tanasić, Nada Milenković, Slobodanka Begović, Stojanka Ivković, Dobrila Andrić, Aleksandar Bljeljac, Mihajlo Kalenić, Dragan Trifunović, Branko Nestorović, Radojka Đukić, Bosiljka Aćimović, učenice Arhitektonske tehničke škole: Ana Ivović i Nevena Artinović, učenice XIV beogradske gimnazije: Jovana Puzigaća, Jovana Milosavljević i Mina Mitrović. Kulturklammer su predstavljali Nela Milić, Katarina i Miodrag Šašović, Viktor Ardeljan, Ivan Blagojević i Marijana Simu. Doprinos radionici dala je i Olga Ružić-Vučetić.

Krajnji rezultat projekta predstavlja interaktivna digitalna Mapa sećanja Vračaraca.

Mapa sećanja Vračaraca nastala je kao rezultat sakupljanja predmeta i dokumenata iz ličnih/porodičnih arhiva građana, razgovora i zajedničkog rada učesnika radionice „Dani za sećanje“. Usmerena je na saopštavanje i povećanje vidljivosti sećanja građana u javnosti i predstavlja pokušaj da se od zaborava otrgnu porodične kuće, značajne građevine, dvorišta i javni prostori koji čine specifičnu atmosferu vračarskih kvartova, kao i ono čime je bila ispunjena nekadašnja svakodnevica "običnog“ čoveka na Vračaru ili spada u domen usmenih istorija i priča iz komšiluka.  

---------------------------------------------------------

Partneri u realizaciji projekta: Kancelarija za mlade GO Vračar, Biblioteka "Petar Kočić" i Udruženje penzionera Vračara

Podrška realizaciji projekta: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i GO Vračar